Inima Orașului 2.0 – broken heart
Curatori/Coordonatori : Anca Boeriu, Roxana Lăpădat, Andreea Sandu
Artiști invitați : Elena Aronoaie-Adorian, Alexandru Cînean

Vernisajul de la Goethe-Institut, din 18 septembrie 2024 a marcat preview-ul ediției a III-a a Săptămânii Sustenabilității Creative – CSWeek, un proiect Galateca și Neo Art România.
Inima Orașului 2.0 – broken heart este a doua instalație din seria inimilor, creată special de un grup de artiști, coordonați de Anca Boeriu și Andreea Sandu, incluzând elemente reciclate, precum plastic și hârtie. O inima împărțită în două, divizată între rațiune și simțire, acțiune și resemnare, tehnologie și umanitate, mesaje cheie ce pot schimba mentalități și percepții, cuvinte ce pot apropia și adune laolaltă idei, comunități, fragmente din viețile celor care participă la crearea ei.
Arta care unește și transformă: Inima Orașului devine generatorul unui act performativ de durată, care implica atât artiști, cât și publicul larg, crescând odată cu intervenția fiecărui vizitator-creator-performer. O INIMĂ care bate la unison și pune în dialog comunități, orașe și festivaluri: călătoria a început, ca parte a Anualei Neo Art Connect, la Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru (FITS), a poposit apoi la Timișoara, în Piața Unirii, în cadrul Festivalului CODRU, iar între 18 septembrie și 18 octombrie publicul din București este invitat în foaierul PAVILIONULUI Goethe-Institut pentru a contribui la Inima Orașului cu un desen, un colaj, un gând sau un cuvânt și a completa astfel experiența itinerantă a instalației performative.

                                                 Pop-up Glimpses of infinite symmetry

                                                                                      Vlad Țenu

Muzeul Național al Literaturii Române

(Nicolae Crețulescu nr 8)

Curator și organizator:
Andreea Sandu

 

Proiectul face parte din retrospectiva Vlad Țenu ce marchează 10 ani de la prima expoziție personală a lui Vlad în țara sa natală, România, la galeria Galateca.

 

Expoziția propusă de Galateca la MNLR reunește lucrări și prototipuri anterioare din seriile Miniplex și Synthetic Nature, precum și o piesă nouă.

Pop-up Glimpses of infinite symmetry face parte din proiectele CSWeek. Ediția III și Neo Art Connect 2024 inițiate  și organizate de Galateca și Asociația Culturală NeoArt România, curatoriate de  Anca Boeriu și Andreea Sandu.

 

Instalațiile reprezintă structuri modulare, forme organice cu aspect neregulat care amintesc de creaturi marine sau forme organice din natură, dar cu o rigoare simetrică de bază.  Geometriile lor fluide sunt generate cu ajutorul algoritmilor, al regulilor matematice și al simetriei, precum și materializate prin tehnici riguroase de fabricare digitală.

 

Vlad Țenu este un arhitect româno-britanic stabilit la Londra. De la proiectarea arhitecturală la activitatea sa din domeniul academic și de la instalații artistice sau sisteme de asamblare modulară la piese de artă purtabile, lucrările de design experimental ale lui Vlad constituie o cercetare continuă și o explorare a spațialității și materialității. Inspirat de procesele fundamentale ale naturii, metodologia sa creativa este un amestec simbiotic de artă și știință care implică concepte matematice și tehnici algoritmice. Abordarea transdisciplinară a lui Vlad în ceea ce privește designul și manufactura are ca scop reinventarea meșteșugului digital prin crearea unor proiecte ambițioase și experiențiale: instalații sculpturale, pavilioane de expoziție și structuri modulare de tip pop-up, artă publică și comenzi private, precum și colaborări creative cu mărci și celebrități internaționale.

 

Lucrările sale experimentale includ piese premiate, precum Minimal Complexity, care a câștigat concursul TEX-FAB Repeat Competition 2010 și un premiu AIA Houston Design Award 2012. Piesa a fost expusă și la London Festival of Architecture 2012, London Design Festival 2012 și Sleep Hotel 2013.

 

Galeria Galateca este una dintre cele mai longevive galerii multidisciplinare, de artă contemporană și new media, un spațiu de referință în București, o platformă de promovare a proiectelor multimedia. Din 2012 am întreprins programe și inițiat proiecte pentru promovarea artiștilor tineri și emergenți, creativitate sustenabilă, arta și știința.

 

 POP-UP CSWeek@CODRU Festival 2024

INIMA ORAȘULUI 2.0

instalație de eco – artă

 Un concept Anca Boeriu și Andreea Sandu

17 – 29 august/ Piața Unirii Timișoara

GALATECA și CODRU Festival a invitat publicul timișorean joi, 15 august 2024, de la ora 20:00, în Piața Unirii din Timișoara, în fața locației Hype Culture, pentru o seară în care toate inimile bat la unison.

Evenimentul a marcat prima intervenție asupra instalației artistice, „Inima orașului 2.0”, un proiect Galateca, realizat în parteneriat cu Creative Sustainability Week, o lucrare unică  realizată de un colectiv de artiști coordonați de Anca Boeriu și Andreea Sandu de la NeoArt Connect. Aceasta a fost prezentată la Festivalul TIFF, urmând a fi expusă în Piața Unirii ca simbol al dualității dintre rațiune și simțire, acțiune și resemnare, tehnologie și umanitate ce reflectă cel mai bine conceptul festivalului CODRU în acest an: „ONE HEART – The Power of Coming as ONE”.

Joi seară, publicul  a avut ocazia să vadă această instalație, creată din materiale reciclate precum plastic și hârtie. Deși inima este divizată, își găsește forța, reunind mesaje și idei care apropie comunități și fragmente din viețile noastre, toate unite sub același concept. Pe parcursul perioadei în care a fost expusă, inima a evoluat, devenind un act performativ care a implicat atât artiști, cât și publicul. Instalația a rămas în Piața Unirii din Timișoara până pe data de 29 august 2024.

Într-o lume care uneori poate părea haotică și divizată, a fi uniți ca UNU ne amintește de puterea coeziunii și compasiunii. Ne învață importanța empatiei, bunătății și solidarității în construirea unei societăți armonioase în care toată lumea se simte inclusă, valoroasă și sprijinită. CODRU Festival nu este doar un festival, ci o mișcare, o chemare la unitate, la a deveni unul.” spune Directorul Creativ al CODRU Festival, Elena Adorian.

Pe 15 august, terasa Hype a devenit locul unde magia a prins viață. Comunitatea a fost invitatî să se alăture pentru o seară memorabilă în care arta și gusturile speciale marca Hype, inspirate de spiritul CODRU, s-au îmbinat armonios.

Publicul a fost invitat să lase un cuvânt, o amintire pe inima orașului. Eveniment în parteneriat cu CODRU Festival.

Anul acesta, festivalul CODRU a avut loc între 30 august și 1 septembrie, în Pădurea Verde din Timișoara (fosta Grădină Zoologică). Prin artă, muzică și comunitate, CODRU creează un spațiu unde toți putem găsi sprijin, creștere, fericire, putere și unitate. 

 POP – UP CSWeek @ Străzi deschise București

Somnul rațiunii naște idei

Alex Simion Boeriu

Hotel Novotel București
  din 25 august 2024

O nouă instalație în spațiul public la Hotel Novotel Bucharest parte din @strazideschise – Somnul rațiunii naște idei – “ Intr-o lume în degringoladă și descompunere în care biblioteca este dominată de rețelele de socializare, oamenii știu tot mai putin, vorbesc tot mai mult și au pareri tot mai ferme.

Societatea este bulversată de informații contradictorii, de manipulări evidente și facile.

 

“Somnul rațiunii naște monștrii”, iar cei contemporani se substituie foarte ușor societății actuale.”

Fii partener CSWeek!

.