Săptămâna Creativității Sustenabile: Ce expoziții, ateliere, demonstrații și instalații urbane poți găsi în București, Timișoara și Cluj-Napoca
A-II-a ediție națională a Săptămânii Creativității Sustenabile – CSWeek, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală NEO ART România, derulată în octombrie 2023, în București, Cluj-Napoca și Timișoara a implicat peste 30 de parteneri și zeci de creatori.
Coordonatoarele și curatoarele acestei ediții sunt Anca Boeriu și Andreea Sandu, împreună cu echipa curatorială formată din Elena Aronoaie-Adorian, Lucian Broscățean și Ana Negoiță.
Programul-maraton de expoziții, conferințe, ateliere, demonstrații și instalații urbane dedicat sustenabilității are loc în București, Cluj si Timișoara.
CSWeek propune o platformă internațională și un eveniment național bianual pentru exemplificarea practicilor speciale creative, artistice, de design și de sustenabilitate locală sub același „acoperiș”. Obiectivul este prezentarea impactului sustenabilității în societatea noastră și exemplifică practici individuale pentru un viitor mai bun.
Evenimente pentru publicul bucureștean
Ediția a-II-a a fost deschisă duminică, 1 octombrie, în cadrul Străzi Deschise București – Promenadă Urbană pe Calea Victoriei,cu un program-maraton de expoziții, conferințe, ateliere, demonstrații și instalații urbane.
În prima zi a evenimentului, pe Calea Victoriei, publicul a putut descoperi lucrarea creată de Mihai Zgondoiu pentru MINI Electric Racing și instalația concept INIMA ORAȘULUI.
Printre principalele atracții ale evenimentului se numără vernisajul care reunește 8 designeri, Nicoleta Bucșaru, Octavia Chiru, Ioana Deak, Katerini, Diana Pântea, Alexe Popescu, pur.clothing, Sabinne, într-o expoziție – capsulă de bijuterie contemporană sustenabilă, găzduită de MNLR Crețulescu, dar și conferințe pe tema sustenabilității creative și vernisajele vitrinelor de autor INSIDE / OUTSIDE, create de Octavia Chiru, DRGXP/ Dragoș Ionuț, Nicolae Moldovan, pur.clothing, Eugen Vuțescu, Capsulă UAD Cluj și expoziția SUSTAINABLE FASHION POETRY de Kiss Gyongyver, ce are loc la Galeria Galateca până pe 15 octombrie.
INIMA ORAȘULUI ajunge la Timișoara. Ce expoziții, instalații urbane și lucrări poți vedea în Capitala Europeană a Culturii 2023.
Pe 6 octombrie debutează CODRU Sustainart village x CSWeek, o ediție specială dedicată Capitalei Europene a Culturii organizată împreună cu Codru, la Cazarma U și spațiile urbane înconjurătoare. Instalația -concept INIMA ORAȘULUI va fi de asemenea expusă la Cazarma U începând cu 6 octombrie.
Maratonul CSWeek timișorean cuprinde în interiorul Cazarmei U o expoziție de artă cu participarea artiștilor Alin Carpen, Augustin Cupșa, Laura Duduleanu, Petru Lucaci, Andreea Medar, Nicolae Moldovan, Lelia Rus, Elena Scutaru, Valentina Ștefănescu, Mihai Zgondoiu și una de design în cadrul căreia sunt invitați Nicoleta Bucșaru, Sandra Chira, Octavia Chiru, Dragoș Ionuț , Ecaterina Colasâz, Alexe Popescu, Roxana Puriș, Sabina Georgescu și Anca Zaharia.
Un eveniment important pentru publicul pasionat de design este și expoziția BMW-Design si arhitectură legendară de acum jumătate de secol, ce beneficiază de prezența renumitului designer David Carp și a regizorului Max Gruber.
În arealul exterior se pot vizita instalațiile urbane și lucrările create de Elena Aronoaie-Adorian, Alex Simion Boeriu, Anca Boeriu, Srgiu Chihaia, Ioana Cionte, Felix Cionte, Darie Dup, Andrei Felea, Bianca Orbocea, Cosmin Paulescu, Liviu Stoicoviciu, Vlad Țenu, Lucian Zdrob.
Programul este completat de ateliere, conferințe artist-talk, filme și documentare, concerte și un eco-performance special susținut de Alina Tofan.
Maratonul CSWeeK se încheie în Cluj-Napoca
Din 10 octombrie maratonul CSWeek continuă la Cluj – Napoca, la Meron, în parteneriat cu UAD Cluj, cu o expoziție de slow-fashion și eco-design, atent curatoriată de Lucian Broscățean. Aceasta poate fi vizitată până pe 18 octombrie.
CSWeek, ediția a doua, are la bază crearea de legături între comunități, redescoperirea naturii și a ceea ce face parte din natural în mediul urban și prezentarea sau crearea de exemple de practici diverse, sustenabile și propagarea lor în cadrul comunităților creative eterogene.